„Biodiversitatea – Comoara ascunsă în Cheile Vălișoarei” – prezentarea proiectului

 

 

 

Biodiversitatea – Comoara ascunsă în Cheile Vălișoarei

Proiect finanțat de Fundația pentru Parteneriat și MOL România

UPDATE – Elevii descoperă comoara ascunsă în Cheile Vălișoarei – click aici

UPDATE – Concurs de sporturi montane – Trofeul Cheile Valisoarei – 2010 – click aici

UPDATE – work-shop-ul Biodiversitatea descoperita de ziua ei + BAZA DE DATE cu speciile identificate în Cheile Vălișoarei – click AICI.

Locul de desfășurare.

Proiectul se va derula în perioada 1 mai – 15 octombrie, 2010, în Aria Protejată Cheile Vălișoarei din Depresiunea Trascăului, județul Alba.

Descrierea Ariei Protejate Cheile Vălișoareiclick aici.

Scopul Proiectului.

Proiectul are ca scop creșterea nivelului de cunoștiințe și interes pentru natură, protecţia mediului şi eco-turism a vizitatorilor Cheilor Vălișoarei și își propune următoarele activități:

Prezentarea Proiectului

Prezentarea ariei naturale protejate şi nivelul de cunoaştere a acesteia

Rezervaţia naturală Cheile Vălişoarei se află în estul Munţilor Trascăului, în partea sudică a Depresiunii Rimetea, în judeţul Alba. Se află la 15 km de Aiud şi se întinde pe o suprafaţă de 100 ha. Arie protejată de interes naţional, a fost instituită în anul 2000, conform Legii 5/2000. Rezervaţia are o importanţă complexă geomorfică, botanică şi faunistică. Speciile de plante (Iris ruthenica var. nana, Anthericum ramosum, Orchis morio, Dianthus spiculifolius, Erythronium dens canis, Taxus baccata etc.) şi animale (Vipera berus, Aquila chrysaetos, Corvus corax, Felis silvestris, Myotis myotis, Lynx lynx), sunt specii de interes deosebit, fiind ocrotite de lege și reprezintă doar o parte din multitudinea de specii întâlnite în zonă.

S-a constatat o insuficientă cunoaștere a speciilor de floră și faună din zonă şi lipsa informaţiei cu privire la acestea. Este imperios necesară studierea de către specialiști a zonei şi identificarea speciilor de interes deosebit, în special a celor protejate prin lege. 

S-a constatat un interes scăzut pentru drumeţie și pentru natură a vizitatorilor. Majoritatea turiștilor se rezumă doar la a campa în zona cheilor și la a desfășura activități – gen jocuri de echipă (fotbal, etc) sau picnic. Plimbările sunt cel mai adesea haotice, fără un traseu clar stabilit, uneori în zone foarte greu accesibile și periculoase. Este necesară o captare a interesului turiștilor pentru natură și cunoașterea ei prin posibilitatea de a descoperirii biodiversitatea din Cheile Vălişoarei.

Obiectivele Proiectului

Obiectivul 1 – Work-shop “Biodiversitatea …descoperită de ziua ei”, organizat pentru identificarea unor specii de floră și faună , evaluarea numărului de specii și a mărimii populațiilor din rezervația naturală Cheile Vălișoarei și evaluarea stării de conservare a acestora.

Obiectivul 2 – Amenajarea unui traseu tematic recreativ –educațional în rezervația naturală Cheile Vălișoarei – Biodiversitatea – comoara ascunsă în Cheile Vălișoarei ’. Traseul tematic are  rol de a introduce vizitatorii în lumea minunată a naturii. Pentru realizarea acestui Obiectiv se vor folosi recomandările din Ghidul Traseele tematice în arii protejate – de la teorie la practică, material realizat în cadrul proiectului „Trasee tematice – de la teorie la practică în Parcul Naţional Munţii Măcinului” – detalii click aici ).

Obiectivul 3 – Promovarea traseului tematic şi evaluarea impactului acestuia asupra vizitatorilor prin organizarea unor drumeţii, cursuri de orientare turistică, a unui concurs de turism montan cu participare naţională şi a unei proiecţii video. 

Activitățile Proiectului

– Organizarea workshop-ului – “Biodiversitatea …descoperită de ziua ei”, în perioada 21 – 23 mai, 2010, de Ziua Internațională a Biodiversității.

– Realizarea bazei de date cu speciile întâlnite în rezervație (fotografii, hărți cu prezența speciilor, și habitatelor, descrieri științifice, etc.) și structurarea informațiilor în funcție de diferite criterii (taxonomie, etc). Toată informația se va stoca în format electronic.

– Conceperea traseului tematic Biodiversitatea – Comoara ascunsă în Cheile Vălișoarei. Va presupune vizita pe teren şi „prima scânteie de idee”, stabilirea în detaliu a subiectului traseului, alegerea tehnicii de comunicare și conceperea traseului – faza pe hărtie precum și a tipurilor de semnalizare interpretativă folosite.

– Realizarea materialului informativ și amplasarea panourilor și a infrastructurii adiționale, pe traseul tematic. Va presupune elaborarea textului / imaginilor ce vor fi afișate, conceperea grafică a materialului afișat (dimensiune text, așezare în pagină, etc.). Se vor realiza panourile de informare și se vor monta în locurile stabilite. Se va realiza și infrastructura adițională – curățarea/marcarea izvoarelor de apă potabilă, mici locuri de popas.

Curs de orientare turistică Mass-Media se orientează. Presupune organizarea unui curs de orientare turistică, în Cheile Vălișoarei. Participanții vor parcurge și traseul tematic și vor oferi feed-back prin completarea unui chestionar. La curs vor participa invitați din mass-media și în special din mediul online (bloggeri, administratori de site-uri eco, etc). Activitatea se va desfășura în perioada 24 -25 iulie, 2010.

Concursul de turism montanTrofeul Cheile Valișoarei”: La concurs vor participa cluburi de turism din întreaga țară. Echipajele cluburilor vor participa la mai multe probe: parcurgerea unui traseu montan care include și traseul tematic; susținerea de teste teoretice în zona traseului tematic din domeniile: flora-fauna, ecologie, zona, meteorologie și prim ajutor; orientare sportivă; alpinism; probă cultural-artistica. Se vor acorda premii iar la sfârșitul concursului, organizatorii și participanții vor ecologiza toate locurile de campare și popas din rezervația Cheile Vălișoarei. Activitatea se va realiza în perioada 10-12 septembrie, 2010.

– Excursia tematică și cursul de orientare turistică – Elevii descoperă comoara. Constă în organizarea a două excursii de o zi cu minim 15 elevi / serie și a unui curs de orientare turistică cu aceștia. Pe parcursul unei zile elevii își vor însuși noțiuni de bază privind orientarea turistică și vor parcurge traseul tematic. Evenimentul se va organiza în perioada 25 septembrie – 2 octombrie, 2010.

– Videoproiecția Biodiversitatea – comoara ascunsă în Cheile Vălișoarei. Acțiunea va fi organizată în municipiul Aiud, în data de 11 octombrie, 2010,  având ca teme prezentarea rezultatelor studiilor efectuate, prezentarea de imagini de pe traseul tematic și de la toate activitățile derulate în cadrul Proiectului. Seara se va încheia cu un concert de muzică folk. Printre participanți se vor afla și membrii ai presei.

Rezultatele Proiectului sunt următoarele :

1 întâlnire – Workshop : Biodiversitatea …descoperită de ziua ei”, la care să participe minim 10 specialiști în domeniu ; Bază de date privind speciile din rezervație (fotografii, descriere, mărimea populațiilor, stare de conservare etc.) ; 1 traseu tematic în Cheile Vălișoarei, cu titlul/tema “Biodiversitatea – comoara ascunsă în Cheile Vălișoarei ’ ; 20 de panouri de informare amplasate pe traseul tematic ; Material informativ de prezentare și promovare a traseului tematic – pliante – 250 buc, tricouri 100 buc. ; 2 excursi de o zi- Elevii descoperă comoara, pe traseul tematic cu cel puțin 15 elevi / serie ; 1 curs de orientare turistică – Mass-Media se orientează la care să participe minim 10 oameni de presă ; 1 concurs de turism montan cu 75 concurenți; 1 videoproiecţie cu rezultatele Proiectului la care să participe 50 de persoane

Beneficiarul Proiectului este Asociația Biounivers, în parteneriat cu CETM Acropolis.

Surse de finanțare.

Proiectul dispune de un buget de 29565 Lei, din care:

17050 Lei fiind cofinanțare Fundația pentru Parteneriat și MOL România, prin Programul Spații Verzi 2010, componenta Arii Protejate

9405 Lei – contribuție în natură a Asociației Biounivers și CETM Acropolis

3110 Lei – contribuție în bani a Asociației Biounivers și CETM Acropolis

Reclame

Responses

  1. Salut, as vrea sa stiu cand o sa se posteze pozele din zilele cand au venit elevii de la aiud in data de 2 si 9 octombrie in cadrul proiectului „Biodiversitatea – Comoara ascunsă în Cheile Vălișoarei”


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: