Trofeul Cheile Vălișoarei – 2010

                                                                                                                    

                                                                                                                                                                                                    

 

 

 

 

În perioada 11-12.09.2010, în rezervația naturală Cheile Vălișoarei,  CTS Acropolis și Asociația Biounivers au organizat concursul de sporturi montane Trofeul Cheile Vălișoarei, activitate în cadrul Proiectului Biodiversitatea – Comoara ascunsă în Cheile Vălișoarei, finanțat de Fundația pentru Parteneriat și MOL România. Acest eveniment a constituit și cea de-a-XV-a ediție a Trofeului Acropolis.

Evenimentul s-a bucurat de o participare foarte numeroasă, în competiție înscriindu-se un număr de 11 cluburi de turism și sporturi montane, numărul total de persoane participante și implicate în acest eveniment (concurenți, organizatori, asistență) fiind de aproximativ 80.

Concursul  a avut 4 probe – Regularitate și proba Teoretică, Orientare sportivă și Alpinism.

Proba de regularitate a constat în parcurgerea traseului tematic  Biodiversitatea – Comoara ascunsă în Cheile Vălișoarei, care a  urmărit marcajul turistic punct roșu – circuit Cheile Vălișoarei.

… gata de start în proba de regularitate

Fiind un traseu relativ ușor, cu grad mediu de dificultate, proba de regularitate nu a pus mari probleme participanților, toate echipele înscrise în concurs încadrându-se în timpul limită de 5 ore, impus de organizatori. La această proba departajarea concurenților s-a făcut pe baza punctajelor obținute la testele teoretice: test de zonă, test sanitar, test meteo, test alpinism, test de floră și faună. La testele de floră și faună întrebările au fost formulate de organizatori strict pe baza informațiilor afișate pe panourile de informare de pe traseul tematic.

concurenți la un panou de informare de pe Traseul tematic Biodiversitatea – comoara ascunsă în Cheile Vălișoarei

Dovadă a faptului că echipele înscrise la concurs au fost foarte bine pregătite și din punct de vedere al cunoștiințelor teoretice, a stat faptul că punctajele obținute au fost destul de apropiate, ba mai mult, în fruntea clasamentului situându-se 2 echipe cu același număr de puncte.  Astfel, la proba de regularitate s-au acordat 2 locuri I și un loc III, premiile pentru locul II fiind împărțite celor 2 căștigători.

și testele teoretice au fost probă … de echipă

De departe, proba de foc a concursului a fost proba de orientare sportiva, majoritatea concurenților acuzînd gradul ridicat de dificultate al acesteia. Cum totuși a fost vorba de un concurs, nu de un curs de sporturi montane, o probă cu un caracter ridicat de dificultate care să facă într-adevăr diferența, era necesară. Concurenții clasați pe primele locuri au reușit totuși să termine proba într-un timp apropiat de timpul estimat de organizatori: 50 – 60 minute.

proba de orientare a pus probleme încă de la … nordarea hărții

Proba de alpinism a fost proba care a încheiat concursul  și aici competiția fiind destul de strînsă deoarece au participat sportivi foarte bine pregătiți. Diferențele de timpi  între cele 3 locuri premiate precum și între locurile din apropierea podiumului au fost de doar câteva secunde.

 

 

 

proba de alpinism nu a fost  … exclusiv masculină

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Proba cultural-artistică, deși nu a contat în punctajul general, a fost cea mai așteptată și foarte disputată. Juriul, constituit din toți cei adunați în jurul focului de tabără, a avut o misiune grea în a alege căștigătorii. S-au remarcat membrii clubului Trascău Corp din Zlatna, cu scenetele deja caracteristice, pline de umor și remarci ușor acide. Temele în jurul cărora s-a făcut haz au fost: organizarea concursului, periodicitatea Trofeului Acropolis – Cheile Vălișoarei, dar mai ales proba de orientare sportiva din acea zi. Cîntecele de munte au fost interpretate de membrii grupului Plus Noi , un grup de folk format din 2 membrii Acropolis și 2 membrii Trascău Corp.

 

scenetă – Trascău Corp

Tot proba de orientare sportiva precum și proverbialul ritm ardelenesc – stai încet că nu-i grabă, au fost temele umoristice a scenetelor interpretate de clubul Caraiman din Câmpina.

sceneta clubului Caraiman

De remarcat și cele 2 poezii recitate, precum și cântecele de munte – compoziții proprii ale lui Titus Constantin, membru al clubului Caraiman, parte dintre ele lansate într-un recent album.

Tituș și Iulia

Piesa Luna în cascade (ascultă aici), compoziție 100% clubul Caraiman (muzica Tituș – Titus Constantin, versurile Dosena – Florian Stroe) a fost piesa cea mai apreciată și aplaudată de public.

În proba cultural-artistică au mai participat cu scenete și momente artistice foarte gustate de public grupul Hai cu noi din Aiud și clubul Kogaion din Orăștie.

 Clasamentul concursului a fost următorul:

REGULARITATE + PROBA TEORETICĂ:

I – ALBAMONT, Alba Iulia

I – CARAIMAN, Câmpina

III – ATM Arad

 

ORIENTARE SPORTIVĂ:

I – ALBAMONT, Alba Iulia

II – ZERO CORP,  Cluj-Napoca

III – HAI CU NOI, Aiud

 

ALPINISM:

I – CARAIMAN, Câmpina

II – ATM Arad

III – ALBAMONT, Alba Iulia

 

CULTURAL – ARTISTIC:

I – CARAIMAN, Câmpina

II – TRASCĂU CORP, Zlatna

III – HAI CU NOI, Aiud

 

CLASAMENT GENERAL:

I – ALBAMONT,  Alba Iulia – CÂȘTIGĂTORII TROFEULUI CHEILE VĂLIȘOAREI

II – CARAIMAN, Câmpina

III – ZERO CORP, Cluj-Napoca

Felicitări tuturor!

Premiile oferite au fost în valoare de 3600 lei, și au constat în bonuri valorice (voucere) la un magazin specializat în comercializarea echipamentului de munte.

Multumim pentru sprijinul acordat in organizarea concursului:

FUNDAȚIEI PENTRU PARTENERIAT ȘI MOL ROMÂNIA,

Clubului Copiilor, secțiunea Orientare Turistică, Aiud,

Serviciului Public Județean Salvamont Alba

 

… și nu în ultimul rând lui:

Adrian Vlad – organizatorul evenimentului

Ne vedem la ediția din 2011…

Galerie foto completa:

Ziua 1 – click  aici

Ziua 2 – click aici

Reclame

Responses

  1. […] la proba artistică a Concrsului de sporturi montane Trofeul Cheile Vălișoarei – 2010 – detalii aici) au dovedit că Generația a IV-a a muzicii folk chiar are potențial și, mai ales, este capabilă […]


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: